Min erfarenhet av Järnhästen

Min erfarenhet av Järnhästen

Järnhästen har varit min trogna följeslagare i skogen i över 30 år.

Mitt första möte med Järnhästen ägde rum för cirka 30 år sedan när jag köpte en Järnhäst, en släpvagn och en drilling från en person i Dalarna. Sedan dess har alla dessa inköp varit ovärderliga i både min verksamhet och i mitt dagliga liv. Jag har haft flera modeller genom åren och använder nu den senaste, Flex 2, som är en genomtänkt uppgradering särskilt ur servicesynpunkt. Till den har jag en Kranman 1650 med en 30-60 kran med utskjut som når 4,4 meter, utrustad med vinsch och kraftig belysning. Jag har även en gripskopa för material såsom grus, vilket också kan användas för mindre diken för dikesrensning.


I min egen skog i Roslagen presterar Järnhästen utmärkt, vilket gör den till ett ovärderligt verktyg. För att ytterligare effektivisera arbetet hyr jag årligen en 3,5 tons grävmaskin för att underhålla och anlägga vägar i skogen, vilket underlättar vid avverkning.


Det unika med Järnhästen är att den är idealisk för mindre skogsägare som önskar sköta sin skog på egen hand och är man jägare har du dubbelt nöje och du riskerar absolut inga markskador. Järnhästen, som drivs på band, är mer terränggående än en fyrhjuling och kan lättare manövreras i skog och över vattensjuka marker.


Kombinerat med en griplastarvagn är den perfekt för vedhantering och gallring där endast smala vägar krävs. Under de senaste två åren har jag manuellt huggit cirka 200 kubikmeter  årligen, vilket jag då vid slutavverkning kört ihop i högar ( se bild) och sedan kört ut med en  Vimek eller genom att anlita extern hjälp för uttransport till väg om vägen dit ut är lång.


Med min Järnhäst transporterar jag enkelt större vilt som älg, kronhjort och vildsvin. Jag använder också Järnhästen för att köra ut material till mina jakttorn och åtlar, vilket gör förberedelserna inför jaktsäsongen smidigare.  Järnhästen är verkligen en ovärderlig del av min utrustning i skogen.


Jag har en stor släpvagn som gör det möjligt att när som helst transportera både Järnhäst och griplastarvagn. Med min 30-åriga erfarenhet är jag troligen en av de mest erfarna Järnhäst-användarna i Sverige, och jag har stor kunskap om hur man optimerar användningen av denna maskin och dess tillbehör.


Järnhästen finns i en mängd modeller och tillbehör för olika behov och budgetar:


  • Classic Jakt
  • Flex Jakt
  • Classic Skog
  • Flex Skog
  • Flex 2
  • Radiostyrda Essence.

Vimeken gör ett otroligt bra jobb när virket ska köras ut.

Här ser ni mitt gamla ekipage från 2023 den vanliga Flexen 9 hk när jag manuellhögg ca 200 kubik

Nya Flex 2 med Kranman 1650 vagn 13 hk genomtänkt ur servicesynpunkt. 

Här kan ni se videor när jag använder Järnhästen

KONTAKTA MIG

Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor eller är intresserad av en demonstration av Järnhästen.